Strona, na której się znajdujesz wykorzystuje pliki cookies. Korzystamy z tego mechanizmu m.in. w celu prowadzenia statystyk odwiedzin (Google Analytics) oraz poprawy użyteczności strony. Jeśli nie wyrażasz zgody na przesyłanie cookies do Twojego urządzenia - zmień ustawienia swojej przeglądarki internetowej. Polityka cookies

x
0

Przepisy kulinarne

"szybki" łosoś

03.10.2011

6 dzwonek łososia
3 łyżki oliwy
2 łyżeczki tymianku
sok z 1 cytryny
sól
pieprz

                           

pieczywo/ryż

mieszanka sałat

sos czosnkowy

kapary

 

butelka Rkatsiteli


 

 

Ryby myjemy i osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, skrapiamy cytryną i smarujemy oliwą.
Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Pieczemy po 7 minut z każdej strony na grillu lub 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 °C.

 

Łososia podajemy na mieszance sałat, delikatnie polewamy sosem czosnkowym, na koniec posypujemy kilkoma sztukami kaparów. Do tego ryż lub świeża bagietka.

 

I już możemy się cieszyć smakiem delikatnego mięsa koniecznie w towarzystwie schłodzonego białego wytrawnego Rkatsiteli.