Strona, na której się znajdujesz wykorzystuje pliki cookies. Korzystamy z tego mechanizmu m.in. w celu prowadzenia statystyk odwiedzin (Google Analytics) oraz poprawy użyteczności strony. Jeśli nie wyrażasz zgody na przesyłanie cookies do Twojego urządzenia - zmień ustawienia swojej przeglądarki internetowej. Polityka cookies

x
0

Przepisy kulinarne

krewetki w warzywach

03.10.2011

krewetki mrożone
1 pomidor
1 papryka czerwona
kilka pieczarek

2 ząbki czosnku


mały jogurt naturalny
2 ząbki czosnku
mały majonez

sól, pieprz
przyprawy ziołowe

 

bagietka                      

mieszanka sałat

 

butelka Tsinandali

 

 

Krewetki rozmrozić i oderwać pancerzyki. Pomidor, paprykę, czosnek i pieczarki pokroić na małe kawałki.
Wszystko razem zmieszać i ułożyć na folii aluminiowej. Polać białym winem wytrawnym oraz przyprawić pieprzem i papryką chilli. Całość włożyć do piekarnika i pozostawić na 25 minut w temperaturze 180 °C.

 

W międzyczasie przygotować sos czosnkowy: kroimy drobno czosnek i wrzucamy go do miski, dodajemy mały jogurt naturalny i majonez. Posypujemy solą i pieprzem oraz przyprawami. Całość miksujemy. Idealnie jest włożyć go do lodówki na godzinę, żeby się przegryzł.

 

Po wyjęciu potrawy z piekarnika zalewamy całość sosem czosnkowym.

Podawać z sałatą i pieczywem – najlepiej smakuje bagietka posmarowana masłem.

 

Smak krewetek idealnie dopełni kieliszek schłodzonego Tsinandali.

 

Smacznego!