Strona, na której się znajdujesz wykorzystuje pliki cookies. Korzystamy z tego mechanizmu m.in. w celu prowadzenia statystyk odwiedzin (Google Analytics) oraz poprawy użyteczności strony. Jeśli nie wyrażasz zgody na przesyłanie cookies do Twojego urządzenia - zmień ustawienia swojej przeglądarki internetowej. Polityka cookies

x
0

Przepisy kulinarne

skrzydełka w jogurtowej marynacie

03.10.2011

24 skrzydełka z kurczaka
150 g jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju
3-4 ząbki czosnku
1-2 strączki chili lub ostra papryka
łyżka curry
łyżka ziołowej przyprawy do grilla
sól, pieprz,
2 łyżki soku z cytryny
 

ciemne pieczywo

 

butelka Rkatsiteli lub

butelka Pirosmani

 

Jogurt wymieszać z olejem, czosnek i chilli drobno posiekać, wymieszać z curry i przyprawą do grilla, dodać do jogurtu, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Skrzydełka umyć, osuszyć, odciąć część niejadalną, włożyć do salaterki i zalać marynatą.

Marynować min. 4 godziny.

Skrzydełka piec na grillu lub w piekarniku w temperaturze 200 °C przez 20-25 min. W połowie pieczenia obrócić na drugą stronę.


Podawać z pikantym sosem i ciemnym pieczywem.


Do skrzydełek polecamy nasze białe wytrawne wina np. Rkatsiteli lub czerwone półwytrawne np. Pirosmani.

 

Smacznego!